Dnia 23 lutego przeprowadzono eksperyment psychologiczny mający na celu sprawdzenie, jakie czynniki mają wpływ na wybór produktów żywnościowych przez uczniów liceum.
Przeprowadzono eksperyment psychologiczny wzorowany na „wielkim” eksperymencie Solomona Ascha.
Wyglądał on następująco. Na początek pozyskano „aktorów” do eksperymentu, następnie przeprowadzono test dotyczący konformizmu i nonkonformizmu oraz zaproponowano uczniom udział w eksperymencie. Wyniki testu wskazywały na to, że wszystkie osoby badane to nonkonformiści. Następnie 23 lutego pojedynczo zaproszono do sali poszczególne osoby, zarówno osoby badane, jak i aktorów. Różnego rodzaju produkty spożywcze rozstawione zostały na stole, niedaleko którego znajdowała się tablica z wywieszonymi plakatami promującymi zdrowy styl życia. Do tak przygotowanego pomieszczenia zapraszani byli pojedynczo uczestnicy, biorący udział w eksperymencie. Mieli oni za zadanie wybrać kilka produktów, na które mieli ochotę. 51% osób wybrało produkty zdrowe, a 49% - niezdrowe.
Kolejny etap eksperymentu polegał na tym, że do tej samej sali z produktami rozstawionymi na stołach zapraszani byli pojedynczo uczestnicy, którzy mieli za zadanie wybrać produkty razem z grupą znajdujących się tam aktorów, namawiających ich dyskretnie do wyboru zdrowej żywności. Po krótkiej chwili osoba badana proszona była o ponowny wybór w imieniu grupy. Aż 91% badanych zdecydowało się na produkty zdrowe.
Po eksperymencie zarówno badani, jak i aktorzy otrzymali do wypełnienia test sprawdzający wiedzę na temat zasad zdrowego odżywiania się.
Z eksperymentu wynika, że obecność i opinie innych ludzi mają bardzo duży wpływ na wybory w sprawie pożywienia podejmowane przez uczniów liceum.
Projekt realizowała grupa uczniów III Liceum Ogólnokształcącego im. Unii Lubelskiej w Lublinie, w składzie:
1. Amelia Puhacz
2. Patrycja Ziętek
3. Wiktoria Morawska
4. Arkadiusz Kowalczyk
5. Rafał Międlar
Pod opieką Pani Renaty Palczewskiej
Pliki do pobrania